Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voelt u zich welkom en neem vooral iemand mee.
Praktische informatie
Het Alzheimer Café voor Amsterdam Oost, Diemen en Ouder -Amstel is elke 2e donderdag van de maand geopend, de toegang is gratis.
U bent welkom vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00.
Voor informatie of vragen kunt u terecht bij:
Janina Poppes, ouderenadviseur Madi Diemen
Telefoon: 06 411 41 837
E-mail: j.poppes@madidiemen.nl
Programma 2024- 2025
12 september: Dementie en andere klachten dan vergeetachtigheid
19.30 inloop 20.00 start 21.30 einde
Als je dementie hebt, of een naaste kent met dementie, hoor je vaak dat vergeetachtigheid daarbij hoort. Maar er zijn ook andere klachten: sommige mensen met dementie hebben zelfs bijna geen last van vergeetachtigheid. Klachten die wel herkend worden zijn bijvoorbeeld verandering in initiatief, traagheid, verminderd ziekte-inzicht en taalproblemen. Vanavond komen Sara van de Schraaf, Hester Fidder en Dédé Handgraaf, promovendi bij het Alzheimercentrum Amsterdam UMC, vertellen over die andere gevolgen van dementie en gaan zij graag in gesprek met de bezoekers van het café over waar zij tegen aan lopen in het dagelijks leven.
10 oktober: Dementie en het Logeerhuis
19.30 inloop 20.00 start 21.30 einde
Stichting Logeerhuizen Amsterdam biedt met haar Logeerhuizen een veilige plek met toezicht en hulp voor mensen uit de regio die een tijdelijk onderkomen zoeken. Een plek waar zij overdag, ’s avonds, in het weekend en/of ’s nachts kunnen verblijven, wanneer het thuis even niet gaat of om hun mantelzorgers te ontlasten.
Vanavond komt Karin Loogman van Logeerhuizen Amsterdam vertellen over logeerhuizen en wat deze stichting voor mensen met dementie en hun naasten kan betekenen.
14 november: Dementie en een waardig levenseinde
19.30 inloop 20.00 start 21.30 einde
Dementie is ongeneeslijk en eindigt vaak in het verpleeghuis. Het is in bijna elk stadium van de ziekte belangrijk om na te denken
over de vraag hoe je om moet gaan met medische problemen. Aan de orde komen: de wilsverklaring – de zin van medicatie – reanimatie – ziekenhuisopname – pijnstilling in de laatste fase -palliatieve sedatie — euthanasie.
Onze gastspreker Bert Keizer werkte vele jaren in Amsterdamse verpleeghuizen als specialist ouderengeneeskunde. De laatste 8 jaar werkt hij voor het Expertisecentrum Euthanasie waar hij betrokken is bij complexe euthanasieverzoeken onder andere rond dementie. Naast zijn werk schrijft hij een column in dagblad Trouw en boeken over filosofie en geneeskunde.
12 december: Voorstelling Rouw en Trouw
19.30 inloop 20.00 start 21.30 einde
Twee verpleeghuisbewoners staan in deze voorstelling centraal. Eén van hen heeft een beroerte doorgemaakt, de ander heeft dementie. Hun verhalen worden vanuit verschillende perspectieven verteld; de verteller, de ouderen én hun kinderen vertellen hun verhaal. Het zijn verhalen van ouder worden, van verdriet en vervreemding, maar het zijn ook verhalen van verbinding, kracht, nabijheid en humor. De voorstelling vormt uiteindelijk één geheel waarin gesproken woord en muziek elkaar afwisselen.
De voorstelling wordt gespeeld door Tanja Viveen-Molenaar. Zij is theoloog en inmiddels 20 jaar werkzaam als geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Geïnspireerd door haar werk heeft zij de vertelvoorstelling gemaakt waarmee ze bij ons zal optreden.
9 januari: Dementie en beeldspraak en beeld
19.30 inloop 20.00 start 21.30 einde
Dementie kan de communicatie lastiger maken bij mensen met dementie doordat er problemen ontstaan met taal en spraak. Ze raken de betekenis van woorden kwijt, bouwen onsamenhangende zinnen of gebruiken de verkeerde woorden. Daarnaast wordt het verwerken van informatie moeilijker. Toch hoeft dit geen reden te zijn om het contact te vermijden. Het vraagt geduld en soms kunnen andere manieren van communiceren hierbij helpen. Han Diesfeldt, psycholoog en redacteur van het blad Denkbeeld, komt hier vanavond over vertellen.